1.6 C
Chișinău
joi, decembrie 26, 2024

Adevarul.md : Faţada democratică a Moldovei s-a năruit odată cu invalidarea alegerilor din Chişinău

Must read

La 25 iunie, Curtea Supremă a Republicii Moldova a respins recursul candidatului opoziţiei pro-Europene unite, Andrei Năstase, confirmând astfel decizia din 21 iunie a Curţii de Apel de a invalida alegerile pentru funcţia de primar de Chişinău. Pe data de 3 iunie, Năstase a câştigat 52,57% din voturile exprimate de alegători în turul doi de scrutin; candidatul pro-rus, socialistul Ion Ceban, a pierdut cu 47,43%.
In pofida felicitărilor oferite iniţial contracandidatului său Andrei Năstase, Ion Ceban, în scurt timp, a contestat rezultatul alegerilor, dar fără a cere expres anularea rezultatelor scrutinului. Totuşi, deşi alegerile au fost considerate libere şi corecte de către observatorii naţionali şi internaţionali, o instanţă inferioară a anulat rezultatul alegerilor. Pe 19 iunie, Judecătoria Chişinău, sediul Centru, a decis invalidarea alegerilor locale noi invocând că îndemnul la vot ar constitui agitaţie electorală şi ar pune presiune pe alegători în ziua alegerilor. Deşi acestă practică a fost omniprezentă în toate scrutinele din ţara noastră, inclusiv în alegerile prezidenţiale câştigate de candidatul pro-rus Igor Dodon.
„Voinţa poporului exprimată prin alegeri libere şi corecte, valorile democratice, principiile statului de drept la care Republica Moldova sa angajat în relaţiile sale cu UE, nu au fost respectate.“
Astfel, pentru prima dată în istoria independentă a Republicii Moldova, justiţia a anulat rezultatul unor alegeri democratice. Sistemul de justiţie din Moldova este cunoscut pentru corupţia endemică şi pentru nivelul sporit al controlului politic. Este bine cunoscut faptul că şeful Partidului Democrat, oligarhul Vladimir Plahotniuc, exercită o influenţă semnificativă asupra sistemului judiciar. El a numit şi a promovat numeroşi loialişti în poziţii cheie în cadrul instanţelor judecătoreşti, inclusiv la Curtea Supremă. Acest lucru îi permite să controleze procesul politic prin urmărirea penală a celor mai vocali adversari ai săi.
Împreună cu liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate Maia Sandu, Andrei Năstase este printre cele mai înverşunaţi critici ai lui Plahotniuc. Bazându-se pe o coaliţie largă de partide pro-europene şi având susţinerea a numeroase figuri proeminente ale societăţii civile, victoria lui Năstase a constituit o mare înfrângere pentru Plahotniuc. Oligarhul a avut propriul candidat în cursa pentru primărie – Silvia Radu, pretins independentă, însă a pierdut la un scor zdrobitor în primul tur. Plahotniuc apoi a pariat pe candidatul socialist, Ion Ceban în turul doi, atacându-l pe Năstase prin intermediul holdingului său media, la fel cum a făcut-o în alegerile prezidenţiale, când a subminat candidatura Maiei Sandu în beneficiul lui Igor Dodon.

Citeste mai mult: adev.ro/pbjhuv

- Advertisement -spot_img

More articles

Lasă un răspuns

- Advertisement -spot_img

Latest article