Situaţia şcolilor cu predare în limba română din Transnistria a fost abordată în cadrul unei întâlniri care a avut loc luni între ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă, şi vicepremierul moldovean pentru reintegrare, Cristina Lesnic, informează portalul Deschide.md, citând un comunicat al Biroului de Reintegrare din Republica Moldova.
Cu această ocazie, şeful misiunii diplomatice române şi vicepremierul moldovean au examinat şi alte aspecte legate de rezolvarea diferendului transnistrean.
Daniel Ioniţă şi Cristina Lesnic au abordat în special situaţia şcolilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană, subliniind necesitatea consolidării eforturilor pentru a îmbunătăţi starea de lucruri.
Un alt subiect a vizat terenurile agricole amplasate dincolo de traseul Râbniţa-Tiraspol, vicepremierul Cristina Lesnic exprimându-şi speranţa că partea transnistreană îşi va onora angajamentele asumate, iar fermierii din raionul Dubăsari vor avea acces nestingherit la acestea, prin restabilirea integrală a dreptului de proprietate.
De asemenea, au fost abordate şi alte aspecte de interes comun, inclusiv perspectivele de promovare a noi proiecte în interesul populaţiei de pe ambele maluri ale Nistrului.
România nu participă ca entitate separată la negocierile privind Transnistria, dar Uniunea Europeană din care face parte este implicată în formatul de negocieri ‘cinci plus doi’ ca observator (Republica Moldova, Transnistria, Ucraina, OSCE plus SUA şi UE, ca observatori).