Răpirea cetățenilor turci, concesiile economice și politice regimului de la Ankara, vizita fastuoasă a lui Erdogan în Moldova, dar și înrăutățirea fără precedent a relațiilor cu Uniunea Europeană denotă faptul că Republica Moldova, condusă de Plahotniuc, se află în plin proces de reorientare geopolitică către regimurile autoritare.
Actualmente Plahotniuc implică și atrage regimul lui Erdogan în politica moldovenească și creează în acest fel condiții prielnice pentru implicarea Turciei în calitate de jucător geopolitic în regiune. Astfel, există riscul transformării Republicii Moldova într-o dictatură-satelit a regimului din Turcia condus de Erdogan.
Alianța cu Turcia riscă să fie fatală nu doar pentru Republica Moldova, ci și pentru Plahotniuc. La o anumită etapă, Erdogan va fi tentat să înlăture această guvernare, vulnerabilitatea căreia o cunoaște cel mai bine, și să instaureze un regim și mai loial față de interesele Turciei.
Orice regim autoritar sau dictatură instalată într-o țară mică, pentru a fi funcțională, are nevoie de o susținere și de protecție internațională din partea unor mari jucători. Puține dictaturi reușesc să supraviețuiască de sine stătător, mai ales în cazul unor state mici, și cu atât mai mult în cazul unor țări sărace cum este Republica Moldova. Dintr-o perspectiva istorică, perioada cea mai propice pentru ”dictaturile mici” era cea a Războiului Rece, atunci când orice entitate statală trebuia să adere fie la blocul comunist, fie la cel occidental. Unii dictatori foarte abili încercau să manevreze între cele două blocuri, reușind chiar să schimbe radical orientarea geopolitică doar pentru păstrarea și exercitarea propriei puteri. Chiar și istoria recentă abundă în exemple de acest fel. Un exemplu potrivit din spațiul ex-sovietic este regimul Lukașenko. Chiar dacă liderul belarus joacă extrem de abil în interesul țării sale în raport cu Federația Rusă, totuși, fără un sprijin economic, financiar din partea rușilor acordat începând cu anul 1994 regimului, fără prețurile avantajoase la resursele energetice oferite de Rusia, regimul carismaticului Lukașenko n-ar fi rezistat timp de 25 de ani. Acest interes și sprijin din partea Federației Ruse se datorează poziționării geopolitice strategice a Belarusului, care este situată între Occident și Rusia.
Să revenim la Plahotniuc. Interesul acestuia pentru o apropiere de Turcia este evident. El conștientizează faptul, că instaurarea și mai ales consolidarea unei dictaturi nu poate fi realizată pe deplin fără un sprijin extern solid sub aspect politic, economic, chiar și militar. Plahotniuc a încercat în acești ani, de nenumărate ori, cheltuind milioane de dolari prin firme de lobby, să obțină sprijin din partea SUA și UE pentru garantarea funcționării unui regim dictatorial, însă aceste demersuri au fost sortite eșecului.
mai mult la : anticoruptie.md/ro/blog/dinu-plingau/plahotniuc-transforma-republica-moldova-intr-o-dictatura-satelit-a-turciei-lui-erdogan