Alegerile locale anticipate la nivelul orașului Chișinău au predat lecții fără precedent atotcunoscătorilor dar și ucenicilor vrăjitori care vehiculează și planifică fără a ține cont de realitățile din jur, de cetățeni și aspirațiile lor.
Evenimentele sunt calificate de sociologi drept singularități și evoluții unice.
Excepționalismul a caracterizat întotdeauna Republica Moldova, de la un celebru sondaj făcut de Vasile Dâncu și al său IRES, prima și ultima încercare pe teren, care aducea o eroare de 19% pentru Partidul Comuniștilor între sondaj și rezultate. Ei bine, turul I de duminică a produs rezultate la fel de spectaculoase și erori majore față de toate sondajele, de aceeași magnitudine, de această dată schimbând și ordinea competitorilor.
Inedit, surpriză, singularitate, excepționalism
Mai întâi, putem spune despre scrutin că e inedit și a constituit o surpriză absolută. Mai întâi necalificarea Silviei Radu în Turul II, apoi scorul neașteptat al lui Andrei Năstase, de două ori mai mult decât scorurile sale cele mai bune din campanie. Mai mult, trendurile la 10 zile înainte de alegeri, când s-au efectuat ultimele sondaje, arătau clar o scădere a lui Andrei Năstase împins spre 14% din opțiunile la vot și a lui Valeriu Munteanu – ultimul pornind de la un 10% al lui Dorin Chirtoacă, fostul primar, coleg de partid și susținător deschis și 7.5% susținere pentru el însuși, căzând spre 2%. O campanie proastă, apariția candidatului unionist al PUN, Constantin Codreanu și singularitățile repetate care au marcat scrutinul de duminică au dus la un scor care anunță ieșirea definitivă din competiție și schimbarea de ierarhie a partidelor unioniste cu ridicarea unui nou vârf și cu un nou imbold pe linie unionistă. Dar poate cel mai important, actuala campanie s-a soldat cu lansarea unei noi responsabilități de a coaliza toată suflarea pro-europeană, pro-românească și unionistă pentru a câștiga alegerile la capitală de data aceasta pentru Andrei Năstase.
mai mult la : deschide.md/ro/