Încă nu s-au stins ecourile unor comentarii elogioase ale prietenilor noștri occidentali pe marginea „progreselor” înregistrate în reglementarea transnistreană că Moscova a căutat să le amintească cine este șeful. Nitam-nisam, Tiraspolul a anunțat că nu dorește să negocieze soluționarea politică a conflictului.
Vor alipirea la Rusia
În ajunul şedinţei de la Roma în formatul 5+2, care urmează să aibă loc în zilele de 20-30 mai, Vadim Krasnoselski, șeful administrației din regiunea separatistă, avertizează că reglementarea politică a conflictului nu poate fi un subiect de discuție. La mijloc, sugerează el, este un tabu de care nu are voie să se atingă nimeni.
„Nu trebuie să deschidem coșul trei pentru a vorbi despre reglementarea politică. Nimeni nu este pregătit pentru aceasta. Noi avem o cale fixă spre independență, recunoaștere, iar în cele din urmă, integrarea în Rusia”, susține el.
Clar, nu? Se poate aborda orice problemă, din punctul de vedere al Tiraspolului. Accesul transportului din regiunea separatistă în traficul internațional, de exemplu. Sau reparația podurilor peste Nistru. În niciun caz însă nu reglementarea politică.
Mai mult decât atât. Vadim Krasnoselski nu se sfiește să recunoască de fapt că negociază problemele din coșul 1 și 2 al procesului de reglementare transnistreană cu un singur scop, și anume: să obțină recunoașterea internațională a regiunii separatiste.
Dar și acest obiectiv mult râvnit de Tiraspol nu este un capăt de linie. Independența Transnistriei nu-i un scop în sine. Separatiștii vor s-o bată în cuie de dragul ideii lor fixe – unirea ulterioară cu Federația Rusă. Nici mai mult, nici mai puțin. Asta șeful administrației de la Tiraspol o spune pe șleau fără să clipească.
Linia roșie a Moscovei
mai mult la : deschide.md/ro/