Nemulțumirile unui sătean de la Copanca. Alexei Buzuc a declarat Europei Libere că autoritățile de la Chișinău ignoră nevoile oamenilor din satele din apropierea Transnistriei, iar guvernarea și partidele politice își amintesc de ei doar atunci când au nevoie de voturi, adică înainte de alegeri.
Alexei Buzuc: „Locuiesc în satului Copanca din fostul raion Slobozia, Alexei Buzuc îmi spune. Fac agricultură, adică sunt lucrător agricol. Trăim în sat, într-un sat de pe malul Nistrului, un sat dăruit de Dumnezeu, un sat foarte bogat. Prin anii ’30 ne-a vizitat un grup de la Academia de Științe în frunte cu dl Gusti. Savantul Gusti a spus că pământurile din zona Copancăi erau numite California României, datorită fertilității. Din zona noastră se exportau la 70% de fructe în toată România. Copanca este pe malul drept al Nistrului și datorită nouă, unui grup de băieți patrioți, în ‘92 noi mergeam înainte, poliția – din urma noastră, pentru că, mă rog, sat necunoscut și am apărat integritatea republicii. Din cele trei sate de pe malul Nistrului, unicul Copanca este astăzi sub tricolor. Însă, din păcate, toți anii aceștia noi luptăm cu ideile acestea separatiste care, din păcate, sunt susținute și de conducerea de vârf a republicii, care nu s-a descurcat, pentru că, dacă merge vorba de un partid, în partidul acesta se promovează separatismul.”
Europa Liberă: La ce vă referiți anume când spuneți lucrul acesta?
Alexei Buzuc: „Eu mă refer la aceea că tendința sub drapelul secerii și ciocanului, pe care lumea-i clar că a votat asta din considerente de nostalgie, dar aici au pătruns elementele care până în ziua de azi pretind satul să-l tragă în partea… eu nu zic în partea stângă, dar de partea autorităților separatiste. Din păcate, sunt mai multe probleme care nu sunt rezolvate din cauza organelor de drept, care astăzi nu acționează. Iată, de pildă, sunt multe probleme care astăzi sunt legate de economia satului, de chestiile sociale. Să luăm același transport. Copanca până în ziua de astăzi a rămas un sat – ți-i rușine – un sat de aproape 5.000 de oameni, astăzi în centrul raional la 20 de kilometri, care noi suntem în centrul acesta nou, circulă un autobuz care a fost, a vorbit și Europa Liberă și televiziunile centrale, un autobuz distrus care duce oameni la centrul raional, care în orice moment poate pune viața pasagerilor în pericol. Oamenii tot timpul se revoltă, până la Tiraspol circulă peste fiecare jumătate de oră rutiera (microbuz), drumurile sunt asfaltate, iar până la centrul raional nu poți ajunge, pentru că îs niște drumurile distruse. E clar că oamenii sunt nemulțumiți și spun: „Mai bine decât ne apărați, mai bine eram în componența Transnistriei”.
mai mult la : www.europalibera.org