Chişinău, 27 mar. /MOLDPRES/. Raioanele Cimişlia şi Basarabeasca au nevoie de un management eficient al deşeurilor. Mai multe planuri în acest sens au fost examinate recent, în cadrul unor consultări organizate de Agenţia de Dezvoltare Regională Sud (ADR Sud) şi Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ), transmite MOLDPRES.
Potrivit Tamarei Guvir, expert GIZ în domeniul managementului deşeurilor solide, în prezent aceste două raioane se confruntă cu „insuficienţa spaţiilor de depozitare, lipsa depozitelor temporare, o cooperare intermunicipală slabă, informarea nesatisfăcătoare a populaţiei privind neachitarea taxelor pentru evacuarea deşeurilor, insuficienţa de mijloace financiare şi lipsă de servicii competente”.
„Pentru început, cel mai bun lucru ar fi ca administraţiile publice locale din Cimişlia şi Basarabeasca să se asocieze pentru a gestiona în comun aşa-zisele depozite temporare. Acest fapt ar permite micșorarea suprafeței depozitelor de deșeuri existente, inclusiv a celor stihiinice, precum și amenajarea unor depozite corespunzătoare normelor sanitare și epidemiologice. Totodată, va conduce în mod inevitabil la regionalizarea serviciilor de salubrizare și eficientizarea managementului deșeurilor solide în localitățile din raza raioanelor nominalizate”, a explicat expertul GIZ.
„Consider că acum este nevoie mai mult ca oricând de o fortificare a cooperării intercomunitare și de o abordare participativă a noastră în procesul de luare a deciziilor cu impact pentru regiune. Or, problema deșeurilor este una care se regăsește inclusiv pe agenda de activitate a ADR Sud, ținând cont de faptul că asigurarea accesului la servicii și utilități publice de calitate reprezintă unul din obiectivele specifice ale Strategiei de Dezvoltare Regională Sud 2016-2020. Ne-am propus să dezvoltăm, în următorii ani, sisteme de management integrat al deșeurilor solide în regiune”, a specificat Maria Culeșov, directorul ADR Sud.
Ca urmare, autorităţile celor două raioane vor elabora proiecte pentru amenajarea depozitelor temporare şi vor căuta finanţare pentru implementarea acestora. În acelaşi timp, GIZ şi-a arătat disponibilitatea să susţină aceste programe la pregătirea documentaţiei necesare, organizând, de asemenea, instruiri cu privire la introducerea taxelor locale pentru gestionarea deşeurilor şi adoptarea măsurilor de sensibilizare a populaţiei etc.