11.2 C
Chișinău
joi, octombrie 31, 2024

Povestea interesanta a coniacului DIVIN de la Bălți

Must read

….Am ajuns la Balti mult mai repede decat ma asteptam. E drept, soseaua a fost goala si cat de cat buna. Aici urma sa vizitam fabrica de divin “Barza Alba”, unul dintre brandurile celebre ale Republicii Moldova. Dar mai intai sa va zic ce e ala “DIVIN”, pentru ca e o poveste interesanta. Pe vremea Uniunii Sovietice, liderilor de partid si de stat de la Moscova li se rupea de notiunile extraterestre de “proprietate intelectuala” sau “denumire de origine”. Toate distilatele de vin se numeau “coniac”, fie ca veneau din Franta sau din republicile surori Armenia si Moldova, cele mai mari producatoare de coniac din fosta URSS. Intre timp insa, la nivel mondial s-a reglementat ca, pentru ca un distilat de vin sa se numeasca “coniac”, e musai sa fie produs in zona Cognac din Franta. Chiar daca e produs la Bordeaux, sa zicem, nu se poate numi “coniac”. Dupa prabusirea URSS, Moldova a trebuit sa renunte la denumirea de “coniac”, intrand in rand cu lumea. Rusilor insa nu prea le pasa de aceste fineturi occidentale, asa ca, la Moscova, distilatul de vin continua sa se numeasca coniac, indiferent daca e facut in Cognac, Moldova, Armenia sau Honolulu.

Dupa ce moldovenii nu si-au mai dat numele de coniac produselor lor, cineva, aparent un ministru sau ministru adjunct al agriculturii, s-a gandit ca produsele din distilat de vin moldovenesti sa aiba un nume propriu. Asa cum in Romania i se spune “vinars”. Scanteia creativa a fost “divin” – vine de la “din vin” sau “distilat de vin”… si are un gust divin :). Asa ca divin i-a ramas numele si toti producatorii moldoveni de coniac au preluat numele de divin.

Am oprit in fata unei cladiri tipice de uzina comunista – parca era cladirea de birouri de la cine stie ce fabrica de masini-unelte. Nimic din stilul unui loc unde se produce un lichid ce se doreste nobil si de varf. Fabrica de divin din Balti a fost inaugurata in 1944 (s-o fi intamplat dupa 26 august, cand sovieticii au ocupat Basarabia sau inainte) si a prosperat in perioada sovietica. Marca sa fundamentala se numeste “Barza Alba” – un nume ciudat pentru un coniac de soi, dar se pare ca a facut furori in epoca sovietica de la Konigsberg pana la Vladivostok. Ma rog, sub numele rusesc de “Belai Aist”. Aveam sa aflu ulterior ca e o problema cu marca “Barza Alba” – se pare ca este detinuta de statul moldovean si nu de producatorul de la Balti care, pana una, alta, continua sa fie o intreprindere de stat. Dar, in caz de privatizare, a cui va fi “Barza Alba”? Mai ales ca mai sunt si altii care produc mai mult sau mai putin legal “Barza Alba”, cum ar fi producatorii din Calarasi-Basarabia si chiar si KVINT-ul tiraspolean. Iar altii au preluat barza si o folosesc in nume gen “Barza de aur” :).

articol complet la  :  https://www.imperatortravel.ro/2013/10/in-basarabia-pe-drumul-vinului-ep-6-la-balti-speranta-nu-poate-sa-moara.html

- Advertisement -spot_img

More articles

Lasă un răspuns

- Advertisement -spot_img

Latest article