Negocierile în chestiunea transnistreană s-au intensificat săptămâna aceasta, incluzând semnarea unei înțelegeri controversate în privința înmatriculării vehiculelor din stânga Nistrului și o întâlnire a președintelui Igor Dodon cu liderul transnistrean Vadim Krasnoselski. Este și una din temele retrospectivei săptămânii.
Înţelegerile la care s-a ajuns cu autorităţile din stânga Nistrului ridică mai multe semne de întrebare inclusiv din cauza repeziciunii cu care au fost luate, crede analistul politic Ion Tăbârţă de la Institutul „Viitorul”. Întâlnirea preşedintelui Igor Dodon cu liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselskii a fost precedată de anunţul guvernului că a soluţionat pentru două decenii problema accesului fermierilor moldoveni la terenurile lor de după şoseaua Râbniţa-Tiraspol, dar şi decizia de a permite circulaţia în străinătate a maşinitlor înmatriculate în stânga Nistrului. În opinia lui Ion Tăbârţă, deschiderea de care dă dovadă Tiraspolul este cel puţin suspicioasă:
„Toate aceste discuţii, toate aceste protocoale semnate duc la aceea că regiunea transnistreană cumva se deschide spre exterior, însă autorităţile constituţioanale primesc un control foarte şi foarte limitat asupra acestei regiuni. Esenţa reglementării trebuie să fie că orice decizie să ducă la reîntoarcerea regiunii transnistrene în câmpul constituţional al Republicii Moldova. Ca soluţie finală aici să se ajungă, or, liderii nerecunoscuţi de acolo, autorităţile din regiunea transnistreană, semnând cu Chişinăul aceste documente, în continuare vorbesc despre statul republicii moldoveneşti nistrene. Ei nici nu admit că regiunea transnisreană să fie parte componentă a Republicii Moldova.”
Pe 20 mai, capitala îşi va alege primarul general. În cursa electorală au fost înregistraţi 12 candidaţi. Chişinăul însumează aproape 30 la sută din electoratul ţării, prin urmare lupta politică pentru şefia capitalei va fi una crâncenă, anticipează comentatorul politic Victor Ciobanu:
„Doar trei candidați au pornit în această campanie cu șanse reale. Doi probabil sunt din partea guvernării, aici mă refer la așa-zisa independentă Silvia Radu, care este varianta de bază, aici se va investi efort foarte mare şi îl vedem deja. PD vrea să-şi păstreze oraşul sub control având în vedere că în parlamentare aici vor fi 11 circumscripţii. Nu va fi o tragedie dacă Silvia Radu nu câştigă şi va câştiga Ion Ceban, candidatul socialiştilor, având în vedere parteneriatul deja instituţionalizat al democraţilor cu socialiştii. Al treilea candidat este Andrei Năstase care reperezintă trei partide: PAS, PDA şi PLDM. Ceilalţi candidaţi nu au în general şanse şi, probabil, sunt lansaţi în campanie cu misiuni speciale, misiunile speciale fiind sustragerea voturilor de la ceilalţi candidaţi.”
mai mult la : https://www.europalibera.org/a/ion-tabarta-intelegerile-cu-tiraspolul-ridica-mai-multe-semne-de-intrebare/29196553.html