8.9 C
Chișinău
vineri, noiembrie 22, 2024

TVR Moldova : Autorităţile locale vor putea gestiona terenurile lăsate în paragină

Must read

Terenurile lăsate în paragină de proprietari vor fi administrate de autorităţile publice locale. Acestea vor avea dreptul să le dea în arendă altor persoane. Prevederile sunt stipulate în proiectul noului Cod funciar.

Potrivit bizlaw.md, sunt prevăzute reglementări ce ţin de arenda terenurilor agricole. Astfel, se propune ca plata pentru arendă a terenurilor agricole să se stabilească prin negocieri de către părţi.

În scopul consolidării terenurilor agricole, reducerii costurilor de înregistrare a contractelor de arendă, contractul de arendă a terenurilor şi a altor bunuri agricole încheiat pe un termen de până la 5 ani inclusiv se va înregistra la primăria localităţii în a cărei rază teritorială se află terenurile şi alte bunuri agricole. Cel pe un termen mai mare de 5 ani se va înregistra la oficiul cadastral teritorial. Se propune ca termenul de arendă să fie de cel puţin 3 ani şi cel mult 30 ani.

Totodată, a fost inclus un articol unde este reglementată transmiterea terenurilor proprietate privată în arendă de către autoritatea publică locală. Se propune ca în cazul în care proprietarul terenului agricol nu cultivă terenul mai mult de doi ani, conform prevederilor reglementate în proiectul Codului, autoritatea publică locală să aibă dreptul de a administra terenul agricol, dispunând arendarea lui, în baza unor condiţii.

Proprietarul terenului va fi somat în scris că în termen de trei luni să ia măsurile necesare pentru folosirea terenului conform modurilor de folosinţă reglementate în proiectul Codului funciar. În cazul în care somaţia va rămâne fără efect, autoritatea publică locală (consiliul local) va decide transmiterea acestui teren în arendă pentru un termen de maximum cinci ani în funcţie de cauze. De asemenea, se propune ca proporţia plăţii de arendă, ce se cuvine proprietarului terenului, să fie de circa 70% din plata arendei, iar 30% va fi achitată autorităţii publice locale pentru cheltuieli administrative şi motivarea acestora.

Administrarea terenului agricol de către autorităţile publice locale nu va fi un impediment pentru înstrăinarea sau constituirea altor drepturi reale de către proprietar. Proprietarul sau dobânditorii legali pot în orice moment, printr-o declaraţie scrisă adresată autorităţilor publice locale, să-şi întoarcă dreptul de a administra terenul agricol. Contractele de arendă vor fi opozabile până la expirarea termenului pentru care au fost încheiate. Autorii iniţiativei consideră că astfel nu vor fi lăsate în paragină terenurile agricole şi nu vor afecta terenurile adiacente cu buruiene şi vătămători.

mai mult la : tvrmoldova.md/social/autoritatile-locale-vor-putea-gestiona-terenurile-lasate-in-paragina/

- Advertisement -spot_img

More articles

Lasă un răspuns

- Advertisement -spot_img

Latest article