17.2 C
Chișinău
vineri, iunie 14, 2024

Autorităţile vor împrumuta bani de la o bancă chineză pentru a repara două sectoare de drum Bălţi – Criva (drumul naţional M5) si Bălţi – Floreşti – Gura Camencii (drumul naţional R13)

Must read

Sectoarele de drum Criva – Bălţi (drumul naţional M5), cu o lungime de 133 de kilometri, şi Bălţi – Floreşti – Gura Camencii (drumul naţional R13), cu o lungime de 40 de kilometri, vor fi reparate. Autorităţile planifică în acest sens să contracteze un credit de la ce la cea mai mare bancă chineză – ICBC (Industrial and Construction Bank of China). Costul lucrărilor va fi estimat în urma negocierilor care se vor purta.

Într-un răspuns la o solicitare a Agenţiei de presă IPN, Ministerul Economiei şi Infrastructurii precizează că recent ministrul Chiril Gaburici a semnat cu delegaţia companiei chineze China Hyway Group Limited un memorandum de intenţie privind reabilitarea drumurilor. Compania va facilita accesarea creditului de la ICBC şi va executa lucrările de reabilitare a drumurilor în cazul finalizării negocierilor tehnice (condiţiile contractuale şi costul lucrărilor) şi financiare (condiţiile de împrumut de la banca ICBC).
Memorandumul semnat constituie un acord cadru şi specifică intenţia părţilor de a reabilita şi construi 330 km drumuri naţionale, în patru etape. Fiecare etapă urmează să fie negociată separat, pe măsura elaborării documentelor necesare (studiile de fezabilitate, proiectul tehnic, studiile de mediu etc). Tronsoanele de drum selectate pentru prima etapă sunt asigurate cu documentaţie tehnică, iar studiile de fezabilitate necesită a fi actualizate. Termenul preconizat pentru finalizarea lucrărilor incluse în prima etapă este de 36 de luni, plus altele 12 luni – perioada de notificare a defectelor. Lansarea lucrărilor depinde de finalizarea negocierilor tehnice şi financiare. Reţeaua drumurilor naţionale include 5900 km drumuri expres, republicane şi regionale. În prezent, 205 km sunt deja reabilitaţi, iar 400 km sunt în reabilitare.

Citeste mai mult: adev.ro/p4att5

- Advertisement -spot_img

More articles

Lasă un răspuns

- Advertisement -spot_img

Latest article