Referendumul de la Bălți pentru revocarea primarului Renato Usatîi ar putea fi respins de Comisia Electorală Centrală (CEC) pe motiv că decizia Consiliului Municipal Bălți nu întrunește niciunul din motivele relevate în Codul Electoral care se referă la problemele supuse referendumului local.
Contactată de Deschide.MD, președintele CEC, Alina Rusu, a declarat că la instituție a ajuns solicitarea Consiliului Municipal Bălți care se referă la organizarea referendumului pentru revocarea din funcție a primarului Renato Usatîi și că CEC urmează să decidă într-o ședință dacă acest plebiscit va avea loc.
Deși mai multe detalii nu am putut obține de la instituția de stat, reporterii Deschide.MD au aflat din surse că, chiar dacă un astfel de referendum va fi organizat, acesta ar costa statul aproximativ 1,7 milioane de lei și că legislația în vigoare nu permite surse externe, așa cum se lăuda primarul Renato Usatîi, care spunea că el va achita cheltuielile pentru organizarea plebiscitului. Referendumul anunțat de Renato Usatîi însă ar putea eșua, pentru că, dacă facem referire la Codul Electoral, vedem că articolul 177 presupune anumite condiții în care poate fi declanșat un referendum local de revocare a primarului:
Asta în condițiile în care Consiliul Municpal Bălți a făcut referire, în decizia sa, la alte norme și anume la cele care se referă la alte articole din Codul Electoral dar și la unele din Constituție și din administrația publică locală.
Amintim că 27 de consilieri municipali de la Bălți au votat unanim, pe 3 ianuarie, pentru inițierea referendumului local pentru revocarea primarului Renato Usatîi. Ideea unui plebiscit a fost lansată de însăși Usatîi prin intermediul unui video live pe Facebook.